Rabarberpaj med marängtäcke!
Åååå gissa vad vi äter nu! Så himla gott med syran från rabarberna ihop med den söta marängen! Underbart!


Ingredienser till Rabarberpaj med marängtäcke:
1 rabarberpaj, 3-4 pers
- ca 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber eller så att det blir ett lager hackad rabarber i botten på pajformen
- 1 dl socker
- ev. 1 tsk vaniljsocker
- PAJDEG: 2 dl vetemjöl
- 100 g smör eller margarin
- 1 äggula
- ca 1 msk vatten
- MARÄNG: 2 äggvitor
- 2 dl socker
- 3 droppar ättika
- Gör först pajdegen genom att hacka smöret och blanda ihop med vetemjöl i en bunke. Tillsätt äggula och några droppar vatten så att det går att få ihop en deg med fingertopparna.
- Forma degen till en boll och lägg in i kylen i någon timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
- Smörj en ugnsäker form med 1 msk smör eller margarin.
- Klä en pajform med degen. Kavla ut den eller tryck ut den i formen.
- Täck pajskalet med lite vetemjöl och lägg i rabarbern samt strö över sockret.
- Grädda rabarberpajen i 15-20 minuter.
- Under tiden vispar du maräng av äggvitorna tillsammans med ättika samt hälften av sockret. Vispa sakta i början. Vispa marängen till ett fast skum och tillsätt resterande socker och vispa lite till.
- Ta ut pajen och låt den svalna några minuter.
- Bred marängen över rabarberpajen och grädda i 10-15 minuter så att marängen får färg.
- Låt rabarberpajen svalna något och servera den sedan.
- Rabarberpajen kan serveras som den är eller med vispgrädde, vaniljsås eller glass.
Kommentarer
Trackback