Päronkaka med kardemumma sockerfri!

jo nu har jag lyckats igen. Kakan fick bra betyg av båda barnen och mig själv😃 Den är saftig och ända ganska söt. Glasyren gjorde jag en egen variant på med philadelphiaost, päron, banan och vaniljpulver. Den kommer jag också att göra fler gånger, allt blir ju godare med glasyr.

Päronkaka 

1 normalstor kaka

2 päron
50 gram smör
2 ägg
2 dl mjöl
1 banan, mosad
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

1/2tsk ingefära

½ tsk vaniljpulver

Glasyr:
40 g philadelphiaost

1 litet päron

½ banan

Ca. ½ krm vaniljpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. 

1. Mosa päronen. Om de är hårda så Skär päronen i små bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vispgrädde. Koka på svag värme i ca 10 minuter  tills det mesta av vätskan avdunstat.

2. Smält smöret. 

3. Blanda alla torra ingredienser till kakan och tillsätt det smälta smöret. 

4. Rör ner päron och den mosade bananen.

5. Vispa äggen pösigt och rör ner dem. Blanda till en jämn smet.

6. Smörj och bröa en 20 centimeters springform med riven kokos och häll i päronsmeten. 

7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Låt kakan svalna.

Glasyr:

1. Kärna ur päronet och dela det och bananen i mindre bitar. Mixa ihop med philadelphiaosten och vaniljpulvret.

2. Bred ut glasyren över kakan och garnera med päron.

Klart!


Labans kokosbollar😋

Jag är inne i en bakperiod igen så just nu blir det mycket hembakta godsaker här hemma😋 Ibland bakar jag onyttigt när det bara är jag som ska äta av det men när barnen ska få smaka så blir det annat. Då vill jag att det ska vara utan socker och helst utan vitt mjöl och gärna ekologiska råvaror! Min äldsta son Jamie älskar att läsa boken om spöket Laban och kokosbollarna. Så när det var dags fär lekdejt idag ville han givetvis att vi skulle bjuda åå det. Ja varför inte, men att göra något som många gillar och sedan göra om och hoppas på bra resultat?? Jo! Det gick finfint! Så jag känner att jag får dela med mig av receptet 😉Gillar ni chokladbollar? Kan vara det godaste som finns! Dessa är förstås sockerfria men väldigt smaskiga och de smakar väldigt likt ”vanliga”.

Labans kokosbollar 10 st.

10 st dadlar utan kärna 

1/2 dl havregryn

2 tsk kakao

2 tsk vatten (eller starkt kaffe)

1 msk kokosolja

Kokos

Jag använde enbart ekologiska ingredienser, kanke lite dyrare men mycket godare😊

Mosa dadlarna med en gaffel eller kör i en mixer och tillsätt resten av ingredienserna. Rör ihop som vanliga chokladbollar och rulla i mycket kokos. Köper ni krav så märker ni skillnad på smaken😊👍 

 

Nyttig morotskaka al'a Linda

gjorde en gudomligt god morotskaka häromdagen! I och med att jag kör sockerfritt till barnen så blir det mycket experiment i köket här hemma. Ibland blir det bara äckligt men ibland blir det riktigt bra som nu då😉
Nyttig morotskaka al'a Linda😉
Ingredienser:
3 morötter (à 100 g)
1 mogen banan
2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk malen ingefära
2 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
2 ägg
1 dl olja (t ex rapsolja)
matfett och riven kokos eller ströbröd till formen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och bröa en sockerkaksform eller liknande med kokos eller ströbröd.
Skala och riv morötterna grovt. Skala och mosa bananen med en gaffel. Blanda mjöl, bakpulver, ingefära, vaniljpulver och kanel.
Vispa ägg vitt fluffigt. Tillsätt mjölblandningen i äggvispet.
Rör försiktigt och tillsätt sedan olja, morötter, banan. Blanda väl och häll smeten i den smorda formen.
Grädda ca40 minuter i ugnen. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.

RSS 2.0